×

Sporočilo

Informacija o piškotkih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

Poglej EU e-Privacy Directive dokument

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

UVOD

     

Avtohtono naselitveno območje Madžarov v Sloveniji se nahaja v severovzhodnem delu države, ki se razprostira na 195 kvadratnih kilometrih ob slovensko-madžarski državni meji. Pripadniki madžarske narodne skupnosti živijo v petih občinah: Lendava/Lendva, Dobrovnik/Dobronak, Hodoš/Hodos, Moravske Toplice in Šalovci. Za tu živeče Madžare se uporablja izraz "prekmurski Madžari", za samo območje pa "avtohtono naselitveno območje Madžarov v Prekmurju". Oba izraza sta se začela uporabljati po drugi vojni, ko se je pojavila potreba po enotnem poimenovanju v Sloveniji živečih Madžarov oziroma območja, kjer so živeli. Razen tega se za to območje uporabljata tudi izraza "narodno mešano območje" oziroma "dvojezično območje". Oba izraza sta nastala v 60-ih letih prejšnjega stoletja, ko je slovenska manjšinska politika začela oblikovati pravno zaščito manjšin, ki je temeljila na načelu t.i. pozitivne diskriminacije. Pravice, ki so bile zagotovljene madžarski manjšini, so bile omejene na narodno mešano oz. dvojezično območje.

Geografsko-demografske značilnosti

Narodno mešano območje v Prekmurju lahko razdelima na dva dela: na "lendavsko in goričko območje".

K "lendavskemu območju" spadajo naselja med Dobrovnikom in Pincami: Dobrovnik/Dobronak, Žitkovci/Zsitkóc, Kamovci/Kámaháza, Genterovci /Göntérháza, Radmožanci/Radamos, Mostje/Hidvég, Dolga vas/Hosszúfalu, Dolgovaške Gorice/Hosszúfaluhegy, Lendava/Lendva, Lendavske Gorice/Lendvahegy, Čentiba/Csente, Dolina/Völgyifalu, Pince/Pince, Pince-Marof/Pince-Major, Petišovci/Petesháza, Trimlini/Hármasmalom, Dolnji Lakoš/Alsó Lakos, Gornji Lakos/Felső Lakos, Gaberje/Gyertyános, Kapca/Kapca, Kot/Kót. V okviru tega območja se nahaja tudi naselje Benica, ki pa ne spada k pravno omejenemu "narodno mešanemu območju" oziroma k "dvojezičnemu območju".

"Goričko območje" se nahaja severno od lendavskega in ga sestavlja osem naselij: Hodoš/Hodos, Krplivnik/Kapornak, Domanjševci/
Domonkosfa, Središče/Szerdahely, Prosenjakovci/Pártosfalva, Pordašinci/Kisfalu, Čikečka vas/Csekefa in Mortvarjevci/Szentlászló.

(odlomek)

Če želite več izvedeti o dvojezičnem šolstvu na narodno mešanem območju Prekmurja si lahko, s klikom na spodnji povezavi, tudi prenesete celotno publikacijo v DOC formatu.

     
Prenos publikacije
O DVOJEZIČNEM ŠOLSTVU NA NARODNO MEŠANEM OBMOČJU PREKMURJA | format: Microsoft Word DOC
FaLang translation system by Faboba